Info

Rugby, wat is dat?

Rugby is een sport geboren in Engeland, en wel in het plaatsje Rugby. Dit gebeurde in 1823 op de plaatselijke kostschool. Mogelijk ken je Rugby van de televisie, bijvoorbeeld van het toernooi Six Nations dat elk jaar gespeeld wordt tussen Engeland, Frankrijk, Wales, Schotland, Italië en Ierland. Rugby doet een groot beroep op techniek, balvaardigheid, snelheid, conditie, durf en doorzettingsvermogen. Het is een sport die geschikt is voor kinderen in allerlei soorten en maten. Rugby is een fysieke sport, een sport waarin lichamelijk contact veelvuldig voorkomt en zelfs een onmisbaar onderdeel van het spel is. Ook is het vooral ook een teamsport: een sport waarin samenwerking en teamgeest centraal staan: elke rugbyer weet dat hij zonder zijn team kansloos is; elke rugbyer weet ook dat hij voor zijn team van wezenlijk belang is. Die teamgeest strekt zich uit tot buiten het veld. Rugby is de laatste jaren sterk in ontwikkeling.

Fifteens en Sevens
Om het gemakkelijk te houden bestaan er meerdere rugby-varianten. Op het WK zien we Rugby Union of Fifteens. Kort samengevat: twee keer vijftien man, een grasmat met de afmetingen van een voetbalveld en tachtig minuten speeltijd. Sevens is een variant waarbij teams van 7 man elk op hetzelfde grote veld alles geven in twee keer zeven minuten. De Sevens-variant is vanaf 2016 een officiële Olympische sport.

Punten scoren
Een team verdient de meeste punten door een try te scoren. Daarbij moet je de bal over de achterlijn (trylijn) op de grond drukken. Dat levert 5 punten op. Als bonus op de try mag je de bal tussen de palen kicken: 2 punten. Als je in het open spel de bal tussen de palen weet te kicken, dan levert dat 3 punten op. Zie hier een voorbeeld van engelse rugby-legende Johnny Wilkinson!

De essentie van het spel
Een schets van rugby door de ogen van een beginnende kijker: een groep spelers gooit de bal van links naar rechts totdat iemand zich in een groepje tegenstanders boort of tot hij wordt neergehaald. Vervolgens springt iedereen boven op de bal en ontstaat er een hoopje spelers. Eén van de twee hoopjes wint de bal en het spel gaat door. Of het fluitje klinkt en het spel wordt stilgelegd.

Wat hebben we zojuist gezien? Even bij het begin beginnen: de bal mag NIET naar voren worden gegooid. Regel nummer 1, nooit meer vergeten! Deze regel maakt rugby tot een territorium spel, waarbij alle spelers van een team altijd achter de bal moeten staan en elke meter veroverd moet worden op de tegenstander. Om te scoren moet een speler met de bal over de trylijn rennen, en deze vervolgens op de grond drukken. Naar voren schoppen mag wel. Al je teamgenoten moeten dan wel achter de bal staan, of ze staan buitenspel. Het gevaar hierbij is dat je zelf (of een teamgenoot) de bal moet vangen, anders ben je hem kwijt. Lukt dit, dan levert dit doorgaans een prachtige try op.

Met de bal onder je arm rennen is overigens ook niet helemaal zonder risico’s. Je kunt namelijk elk moment een tackle om je oren krijgen. Als je wordt getackeld, dan moet je de bal binnen een paar seconden loslaten. Dan is het aan je teamgenoten om de bal te beschermen. Let op: de bal is hierbij prio 1, niet jij. Bescherm je hoofd dus goed tegen de stalen noppen van je matties. Tegelijkertijd mogen de tegenspelers de bal proberen af te pakken. Zo ontstaat het welbekende stapeltje spelers, de zogenaamde ruck. De sterkste partij wint de bal en het spel gaat verder.

Waarom rugby

Waarom niet?
Vijf vooroordelen over rugby getackeld
1. Rugby is alleen voor mannen.

Ja. En voetbal ook. En honkbal ook. En ijshockey, basketbal, golf. En wat denk je van karate, kickboksen, Formule 1-racen, zelfs schaken? Wat blijft er over? Ballet, paardrijden en paaldansfitness. Maar als je dat nou toevallig niet leuk vindt, doe dan eens een training damesrugby. Een echte sport met echte vrouwen en mannen. Gewoon leuk.
2. Rugby doet pijn.

Ai. Ja, je zult wel eens thuiskomen met een flinke blauwe plek. En spierpijn. Maar eigenlijk is rugby een van de minst blessuregevoelige sporten. Hoe kan dat? Het is dan wel een full contact sport, maar je leert juist hoe je op de beste manier contact maakt; puur techniek dus.
3. Rugby is maar een rommelig spel.
Absoluut niet. Als je de regels niet kent, is het moeilijk om de orde in de chaos te zien; maar elke handeling, elke beweging heeft een reden. Er zijn veel regels, maar we leren je snel genoeg de basis. Rugby is een intelligente sport waar alles aankomt op techniek en tactiek. En oh ja, kracht en snelheid.
4. Je kunt alleen rugby spelen als je groot en sterk bent.
Tja. Helaas niet waar. Dat er grote spelers in het veld staan ontkennen we niet. Maar deze zijn meestal niet zo snel. De kleinere en sneller spelers lopen ze zo voorbij. Voor ieder postuur is er een plek op het veld
5. Rugby is een agressieve sport.
Rugby is een eerlijke, sportieve sport waarbij je vrienden maakt. Natuurlijk, in de wedstrijd ga je ervoor. Maar je sterkste tegenstander kan na de wedstrijd je beste vriend zijn. Een bekende uitspraak is: Football is a gentlemens game played by hooligans, rugby is a hooligans game played by gentlemen. Niet voor niets zijn er zoveel regels om vuil spel te voorkomen en ervoor te zorgen dat het om het spel alleen gaat. Zo mag je de scheidsrechter tijdens de wedstrijd helemaal niet aanspreken!
Waarom dus wel?
1. Rugby is een sportieve, eerlijke sport voor mannen en vrouwen
2. Rugby is een echte teamsport
3. Rugby is een sport voor iedereen: groot, klein, dik, dun
4. Rugby is een van de veiligste sporten
5. En rugby is zeker een van de gezelligste sporten!

Vrouwenrugby
Rugby is ook voor vrouwen, wij hebben bij RC Emmen een aantal vrouwen. Wij hebben nog geen apart damesteam. De dames trainen en spelen samen met de heren. Tot en met de junioren 15 / 16jr , trainen en spelen de dames wedstrijden samen met de heren. Hierna stromen ze door naar de dames senioren. Meisjes slaan de leeftijd Colts over.

Het seizoen

Leeftijdsindeling
Volgende leeftijdsindelingen worden gehanteerd. Hierbij wordt 31 dec. als peildatum gehanteerd. Een kind dat bijvoorbeeld voor 31 december 15 jaar wordt, speelt vanaf het nieuwe seizoen start: september bij de junioren.

5 en 6 jaarGuppen
7 en 8 jaarTurven
9 en 10 jaarBenjamins
11 en 12 jaarMini’s
13 en 14 jaarCubs
15 en 16 jaarJunioren
17 en 18 jaarColts
> 18 jaarSenioren

Dispensatie
Ieder lid wordt door de bond a.d.h.v. de leeftijd in zijn of haar groep ingedeeld. Mochten er redenen zijn dat wij als club vinden dat iemand eventueel in een hogere of lagere leeftijdscategorie behoort. Wordt er in overleg met de ouders soms voor gekozen iemand te dispenseren naar een hogere of lagere leeftijdscategorie. Veiligheid en plezier zijn hier twee belangrijke factoren in.
Mocht u als ouders merken jullie zoon of dochter niet op zijn of haar plek zit stellen wij het op prijs dat u dit bij de trainer meldt. Daarnaast kan het zo zijn dat de trainers de speler uit zichzelf al bij een lagere of hogere leeftijdsgroep indelen. Dit heeft dan te maken met ervaring, lichaamsbouw, ontwikkeling enz.

Het seizoen in grote lijnen

Het seizoen loopt in grote lijnen van begin september t/m eind mei. Op onze site kunt u vaak zien wanneer er getraind wordt en u wordt ook via de mail op de hoogte gehouden. De Cubs, Junioren en Colts spelen in september en oktober een regionale competitie waarna er door de NRB een indeling gemaakt wordt voor de rest van de competitie. De standen en uitslagen van deze competitie kunt u vinden op onze site.
Voor de Turven, Benjamins en de Minis worden er TBM-dagen georganiseerd regionaal Noord NL. Dit is gemiddeld 1 keer per maand elke keer bij een andere vereniging. Daarnaast zijn er de TBM bondsdagen nationaal en TBM NK. Rugby kent geen officiele winterstop, maar de ervaring leert dat de competitie tussen half december en half januari stil ligt. De trainingen gaan gewoon door, eventueel in aangepaste vorm.
De minis spelen sinds dit jaar ook een noordelijke competitie. De kans-van-hans competitie. Die worden gepland naast de TBM dagen. De wedstrijden worden in principe op de zaterdagen gepland.
De senioren spelen al sinds jaar en dag met een eigen team. Zij spelen momenteel nog in de vierde klasse, district Noord/Noordoost. Dat heeft zo zijn voordelen. In tegenstelling tot de jeugd blijven de heren in de noordelijke provincies.
Trainen doen we twee keer per week. Afhankelijk van de leeftijd is dat op dinsdag woensdag, donderdag of vrijdag. De trainingstijden staan ook op de website.

Meedoen

Lid worden? Uitproberen!
Voor veel mensen is Rugby een onbekende sport. Daarom is het logisch dat je een tijd lang mee doet aan trainingen zonder dat er sprake is van enige verplichting of druk. Na ongeveer 6 weken horen we graag van je of het is bevallen. Is die beslissing positief, dan wordt je lid van de club met de daarbij behorende rechten en plichten. Zodra dan het inschrijfformulier met machtiging is ontvangen wordt er een spelerskaart aangevraagd en ben je ook speelgerechtigd.

Mocht je verder vragen hebben of verdere interesse hebben kunt u bij contact een mail versturen

Kleding

Trainingen:
Als je komt trainen heb je nodig:
• Bitje (verkrijgbaar aan de bar, 5 euro per stuk)
• Schoenen met noppen.
• Sportkleding, afhankelijk van het weer.
Tijdens de trainingen draag je NIET je wedstrijdshirt!

De wedstrijden:
• Wedstrijd T-shirt van RCE, in bruikleen.
• Zwart broekje. Rugby broekjes zijn extra stevig.
• Groene sokken. Club sokken zijn verkrijgbaar achter de bar
• Bitje
• Schoenen met noppen

In de winterperiode wordt er gewoon getraind. Je moet je dan wel warmer kleden bijv. met thermokleding onder de sportkleding en een muts op je hoofd.

Clubkleding

Trainingstijden en leeftijden

Trainingstijden

woensdag

Turven, Benjamins              18.00 tot 19.00
Mini’s, Cubs                          18.30 tot 19.30
Junioren, Colts                     19.30 tot 20:45
Senioren                                19.30 tot 20:45

vrijdag

Turven, Benjamins                            18.00 tot 19.00

Mini’s                                                      18.30 tot 19.30
Cubs                                                         18.30 tot 19.45
Junioren, Colts                                       19.15 tot 20.45
Senioren                                                 20.00 tot 21.30

(U18) Colts, spelers geboren in 2004 en 2005, leeftijden 16 tot 18 jaar
(U16) Junioren, spelers geboren in 2006 en 2007, leeftijden 14, 15 jaar
(U14) Cubs, spelers geboren in 2008 en 2009, leeftijden 12, 13 jaar
(U12) Mini’s, spelers geboren in 2010 en 2011, leeftijden 10, 11 jaar
(U10) Benjamins, spelers geboren in 2012 en 2013, leeftijden 8, 9 jaar
(U8) Turven, spelers geboren in 2014 en 2015, leeftijden 6, 7 jaar

Aanmeldformulier en Contributie

Ben je geinteresseerd geraakt in rugby? Kom dan eens met ons meetrainen, je bent altijd welkom!
Het aanmeldingsformulier kan je hier downloaden.

Contributie

Contributie seizoen 2021/2022

LedenstatusGeboren in jaarÉénmalige inschrijvingMaandelijksJaarbasis
Guppen2016+€ 10,0010,60106,00
Turven2014 - 2015€ 25,00€ 13,00€ 130,00
Benjamins2012 - 2013€ 25,00€ 13,00€ 130,00
Mini's2010 - 2011€ 25,00€ 13,00€ 130,00
Cubs2008 - 2009€ 40,00€ 16,00€ 160,00
Junioren2006 - 2007€ 40,00€ 16,00€ 160,00
Colts2004 - 2005€ 50,00€ 16,00€ 160,00
Recreanten / Veteranent/m 2003€ 50,00€ 13,00€ 130,00
Seniorent/m 2003€ 50,00€ 25,00€ 250,00

Heb je nog vragen over de trainingen of wil je via de mail contact met ons opnemen?
Dan kun je ons op jeugd@rugbyclubemmen.nl een mailtje sturen en dan helpen we je graag verder.